Παρασκευή Ράτη

         Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης από όπου αποφοίτησε λαμβάνοντας Δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο» στην τάξη του Στέφανου Σιγάλα και Πτυχίο Αρμονίας με «Άριστα» στην τάξη της Καρολίνας Πέιτζ. Είναι κάτοχος Πτυχίου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2017 έως το 2020 παρακολούθησε το μεταδιπλωματικό πρόγραμμα του Ωδείου Αθηνών στο πιάνο με καθηγητή τον Θοδωρή Τζοβανάκη. Συνεχίζει μαθήματα με τον Paul Roberts. Από το 2013 μέχρι σήμερα παραδίδει μαθήματα πιάνου και θεωρίας σε μαθητές όλων των ηλικιών και είναι εγγεγραμμένη καθηγήτρια στο σύστημα εξετάσεων ABRSM με υψηλό ποσοστό διακρίσεων των μαθητών της.

Το 2018 φοίτησε στη Θερινή Ακαδημία του Πανεπιστημίου Mozarteum στο Salzburg με τον Andrea Lucchesini. Έχει παρακολουθήσει masterclasses πιάνου με τους: Αγάθη Λεϊμονή, Πάνο Λουμάκη, Αλεξία Μουζά, Δημήτρη Τουφεξή, Yuval Admony, Raquel Boldorini, Lilia Boyadjieva, Sylvia Hsiang-Tai Chu, Paolo Francese, David Lively, Gerlinde Otto, Igor Petrin, Philippe Raskin, Michele Rossetti, Rafael Salinas, Hiroaki Tackenouchi, Borislava Taneva, Michael Wladkowski.  Ακόμη, έχει παρακολουθήσει masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου, μουσικής δωματίου με το βιολιστή Γιάννη Γεωργιάδη. Επιπλέον, εξειδικευμένα masterclasses με τους: Διονύση Μαλλούχο (χρήση του pedal) και με μέλη του σχήματος Piandaemonium (Στέφανος Θωμόπουλος- μουσική του 20ου – 21ου αι., Χρήστος Νούλης- ορθοσωμική στο πιάνο, Θοδωρής Τζοβανάκης- τεχνικές απομνημόνευσης).

Το 2020 απέσπασε Γ’ βραβείο στο Διεθνή διαδικτυακό μουσικό διαγωνισμό “The Muse” (κατηγορία: πιάνο άνω των 18 ετών) και το 2018 δύο βραβεία σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου: Α’ βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα (κατηγορία έως 26 ετών) και νωρίτερα το ίδιο έτος Γ’ βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής Unesco. Το 2019 εκπροσώπησε το Ωδείο Αθηνών στο διεθνή μουσικό διαγωνισμό Società Umanitaria στο Μιλάνο.

Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πιάνου της ΕΛΣ το 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το 2020 στον κύκλο «Οι νέοι για τους Νέους» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες ακόμη στις αίθουσες: «Λούλη Ψυχούλη» (Atheneaum), στη Bösendorfersaal (Mozarteum, Salzburg), στη «Λίλιαν Βουδούρη» (Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), στο Θέατρο Πέτρας, στα Πνευματικά Κέντρα των δήμων Πετρούπολης και Καλαμάτας (στα πλαίσια του φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» ), στον Πόρο (στα πλαίσια της Θερινής Διεθνούς Ακαδημίας Πιάνου από το 2012 και μετά), στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και αλλού.